Σύντομη Περιγραφή
Το εργαστήριο θεραπεύει τους κλάδους της Κλινικής και της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας. Ο κλάδος της Κλινικής Ψυχολογίας, αποτελεί έναν από τους εφαρμοσμένους κλάδους της Επιστήμης της Ψυχολογίας και αφορά στην παροχή συνεχούς και ολοκληρωμένης φροντίδας υγείας, σε επίπεδο νόησης, συναισθήματος και συμπεριφοράς, μέσω της μείωσης της ψυχολογικής δυσφορίας και της προαγωγής της ψυχολογικής ευημερίας, σε άτομα όλων των ηλικιών. Αντικείμενα του κλάδου αυτού αποτελούν η πρόληψη, η αξιολόγηση, η τροποποίηση (παρέμβαση) και η αποκατάσταση των διαταραχών του συναισθήματος, των γνωστικών μηχανισμών και της εξωτερικευμένης συμπεριφοράς σε άτομα που δυσλειτουργούν. Στο φάσμα των εφαρμογών της Κλινικής Ψυχολογίας εντάσσεται, σε μεγάλο βαθμό, και η σοβαρή ψυχοπαθολογία. Οι κλινικοί ψυχολόγοι ενσωματώνουν γνώση και δεξιότητες από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων εντός και εκτός της Επιστήμης της Ψυχολογίας. Οι κλινικές παρεμβάσεις μπορεί να λαμβάνουν χώρα σε ατομικό, ομαδικό ή οικογενειακό πλαίσιο και απευθύνονται σε άτομα όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικο-πολιτισμικών ομάδων. Ο κλάδος της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας αφορά την προώθηση, ενδυνάμωση και αποκατάσταση της ψυχικής υγείας του ανθρώπου, η οποία έχει διαταραχτεί από ποικίλες περιβαλλοντικές επιδράσεις ή εσωτερικές συγκρούσεις. Επίκεντρο είναι η μελέτη φαινομένων όπως η διαπροσωπική ή η έμφυλη βία, αλλά και η συμπτωματολογία ψυχικών διαταραχών, η υποστήριξη της ψυχολογικής ανάπτυξης του συμβουλευόμενου ατόμου και η ανάδειξη και αξιοποίηση των αποθεμάτων και ικανοτήτων του και η ανάπτυξη μεθόδων για την ενδυνάμωσή του. Τόσο οι κλινικοί όσο και οι συμβουλευτικοί ψυχολόγοι έχουν την ικανότητα να δημιουργούν και να διατηρούν θεραπευτικές σχέσεις και να εργάζονται εντός της ηθικής και της δεοντολογίας που διέπουν την Επιστήμη της Ψυχολογίας.
Ερευνητικά αντικείμενα
Το ερευνητικό και ευρύτερο επιστημονικό έργο του εργαστηρίου αφορά στη μελέτη, με τη χρήση ποσοτικών και ποιοτικών μεθοδολογιών, των ακόλουθων αντικειμένων: • Θεραπευτικές ιδιότητες των διαπροσωπικών σχέσεων – θεωρία δεσμού. – Ψυχοθεραπευτική σχέση. – Διεργασίες κατά την συμβουλευτική και ψυχοθεραπευτική διαδικασία. – Σχέση γονέα – παιδιού, γονικές πρακτικές, συμβουλευτική γονέων και ειδικά θέματα (υιοθεσία, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, διαζύγιο κ.τ.λ.). – Ρομαντικές σχέσεις. • Ψυχική υγεία προσφύγων και μεταναστών. • Διαπροσωπικό/αναπτυξιακό, διαγενεακό τραύμα: Μελέτη των παραγόντων που συμβάλλουν σε αυτό, διεργασίες δημιουργίας και διαγενεακής μεταβίβασης, επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και ευημερία και θεραπευτικές προσεγγίσεις. • Ψυχική υγεία και ευημερία με την οπτική του φύλου: – Ψυχική υγεία της γυναίκας (περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, έμφυλη βία και κακοποίηση σε διάφορα περιβάλλοντα όπως το οικογενειακό, το επαγγελματικό, το διαδικτυακό κ.τ.λ.) – ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητες και ταυτότητες φύλου • Προαγωγή της σύνολης ψυχικής υγείας. • Μελέτη του εαυτού. • Σχεδιασμός και εφαρμογή σύντομων εμπειρικά τεκμηριωμένων παρεμβάσεων με ψυχοεκπαιδευτικό, συμβουλευτικό και ψυχοθεραπευτικό περιεχόμενο, με στόχο την ενδυνάμωση, την προσωπική ανάπτυξη, τη διαχείριση και θεραπεία του τραύματος και γενικότερα την προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευημερίας του φοιτητικού πληθυσμού και άλλων κοινωνικών ομάδων σε ατομικό, οικογενειακό και ομαδικό επίπεδο. • Κλινική Ηθική και Δεοντολογία. • Ανάπτυξη και εφαρμογή της θεωρίας και των μεθόδων που εμπίπτουν στις ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις: – Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία – Συστημική Θεραπεία – Αφηγηματική Προσέγγιση – Θεραπεία Σχημάτων – Προσέγγιση του Διαλογικού Εαυτού – Ψυχοδυναμικές Προσεγγίσεις – Προσωποκεντρικές/Υπαρξιακές Προσεγγίσεις • Εκπαίδευση, προσωπική ανάπτυξη, ενδυνάμωση της επαγγελματικής ταυτότητας, εποπτεία, και αυτοφροντίδα Κλινικών Ψυχολόγων, Συμβουλευτικών Ψυχολόγων και Ψυχοθεραπευτών. • Μέθοδοι αξιολόγησης: Προσαρμογή και στάθμιση εργαλείων ποσοτικής αξιολόγησης και διάγνωσης και ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων ποιοτικής αξιολόγησης που σχετίζονται με τα παραπάνω ερευνητικά πεδία.
Υποδομές –Λειτουργία
1. Το Εργαστήριο λειτουργεί κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες σύμφωνα με τον κανονισμό του Πανεπιστημίου και σε χώρο ή χώρους που παραχωρούνται σε αυτό για την εγκατάσταση των εργαλείων και του λοιπού εξοπλισμού του ως απαραίτητου για τη διενέργεια των εργαστηριακών, εκπαιδευτικών και κλινικών δραστηριοτήτων, καθώς και των ερευνητικών προγραμμάτων. Στο χώρο εγκατάστασης τοποθετείται πινακίδα με τον τίτλο του εργαστηρίου.
2. Η/Ο Διευθύντρια/Διευθυντής του εργαστηρίου είναι εκ των προτέρων ενήμερη/ος για τη διεξαγωγή κάθε εργασίας που διεξάγεται στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων ή άλλων έργων, που έχει αποφασιστεί και καθορίζει, μέσα στο πνεύμα της αποστολής του εργαστηρίου, χρονοδιαγράμματα, συντονισμό και επιμέρους προτεραιότητες λειτουργιών, χρήση εξοπλισμού και χώρων σε κάθε περίπτωση, ιδίως όπου δεν υπάρχει σχετική απόφαση.
3. Ο/Η Διευθυντής/Διευθύντρια έχει την ευθύνη για την εν γένει λειτουργία του εργαστηρίου, τη χρησιμοποίηση εργαλείων και υλικών που ανήκουν σε αυτό, την παραμονή των συνεργαζόμενων ατόμων (προσωπικού, φοιτητών, επισκεπτών) στους χώρους, όπου και τηρούνται ειδικοί κανόνες ασφάλειας, αποσκοπώντας στην προφύλαξη της υγείας και αρτιμέλειας των παρόντων προσώπων καθώς και στην προστασία του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων από καταστροφές.
4. Η χρησιμοποίηση του εξοπλισμού του εργαστηρίου επιτρέπεται μόνο στο προσωπικό του ή άλλους ερευνητές με α) ειδική επί των εργαλείων και συστημάτων αυτών εκπαίδευση και β) εξουσιοδότηση από τη Διεύθυνση. Φορητός εξοπλισμός που αξιοποιείται για τη διεξαγωγή εργασιών επιστρέφεται, μετά τη χρήση του, στην κατάσταση που είχε παραδοθεί. Προβλέπονται σχετικές αποζημιώσεις ή/και αντικαταστάσεις υλικού από τυχόν υπαιτίους ζημίας του.
5. Με εισήγηση της/του Διευθύντριας/Διευθυντή στα αρμόδια όργανα του Τμήματος είναι δυνατή η πρόσληψη επιστημόνων σε τομείς σχετικούς με τις διδακτικές, ευρύτερες εκπαιδευτικές, κλινικές, ερευνητικές, και εκδοτικές δραστηριότητες του εργαστηρίου σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. 6. Με απόφαση της Διεύθυνσης, είναι δυνατή κατά τη διοργάνωση και διεξαγωγή ερευνητικών, εκπαιδευτικών, συμβουλευτικών και κλινικών δράσεων και έργων η συμμετοχή καθηγητών, ερευνητών, ειδικών επιστημόνων, υποψήφιων διδακτόρων και διδακτόρων και κατόχων μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης ή μεταπτυχιακών φοιτητών/ριών του Τμήματος ή άλλων εγκεκριμένων από τη Διεύθυνση προσώπων από ελληνικά και αλλοδαπά ακαδημαϊκά ιδρύματα ή κέντρα ερευνών ως ερευνητές/ριες (Research Fellows), εφόσον παράγουν δραστηριότητα συναφή με τους σκοπούς του εργαστηρίου.
Κανονισμός
ΦΕΚ 336, Β’, 05/02/2025